کارتون نتورک ؛ پشت پرده سیاست

۱۳۸۸ آبان ۱۵, جمعه , Posted by ناشناس at ۲:۱۸:۰۰
Share

کارتون نتورک (cartoon network)از اول اکتبر 1992 قعالیت خود را زیر نظر کمپانی بزرگ ترنر اغاز کرد. این کمپانی که اولین برنامه خود را با یکی از قسمت های کوتاه باگزبانی آغاز کرده بود امروز توانسته است تا بیش از چندین برنامه تلویزیونی، سریال انیمیشن، مسابقه ورزشی و غیره تهیه و تولید کند و بعد از حدود یک دهه توانسته است خود را به عنوان محبوب ترین کانال تلویزیونی کودکان قرار دهد. اما دلیل این محبوبیت چیست؟

کارتون نتورک که زیر نظر کمپانی ترنر(turnerbroadcasting system inc) فعالیت خود را آغاز کرد در همان اوایل دوران شروع کار خود از متخصصین و انیماتور های برجسته و توانمندی مانند : کریگ مک کراگن (craig Mc Cracken)و گندی تارتاکوفسکی (genndy Tartakovsky) استفاده کرد و با وجود این نوابغ توانست در همان 5 ساله نخست انیمیشن های محبوبی را مانند دختران قدرتمند (power puff Girls)و جانی براوو(Johnny Bravo) و همچنین آزمایشگاه دکستر(dexter's laboratory)تولید کند که هر سه این انیمیشن ها توانستند جوایز جهانی زیادی را مانند امی از آن خود کنند.
اما نکته قابل توجهی که در کارتون نتورک وجود دارد سیاست ترویج فرهنگی و اجتماعی است که از آغاز دوران کار کمپانی بزرگ ترنر در سال 1975 شکل گرفت.
تفکری که می تواند اندیشه کودکان و ایندگان را در جهت اهداف و سیاست های دوران خود پرورش دهد. به عنوان مثال دختران قدرتمندی که به وسیله یک نابغه خلق شده اند برای کشورشان حاضر به هر کاری هستند و اگر خود دست به خلافی بزنند یا مورد مواخذه شهردار و دولت قرار می گیرند یا از طرف مردم و دوستان خود طرد می شوند . آنها راهی ندارند جز حمایت از مردم خود و قهرمان بودن برای مردم خود و در عین حال مردم این قهرمانان را دوست دارند و از آنها فقط به عنوان یک قهرمان یاد می کنند.
درست است که در ظاهر انیمیشن هایی از این قبیل طنز نهفته ، رنگ های شاد و حرکات کمدی شخصیت ها و همچنین ظاهر قشنگ و ملموس شخصیت ها باعث می شود که کودکان جذب تصاویر رنگارنگ این انیمیشن شوند اما متن نهفته در زیر این انیمیشن ها به مرور زمان در طی تکرار های مجدد در ذهن کودک شروع به یک فرهنگ سازی رسانه ای می کند به طوری که به کودک باورهای سیاسی و اجتماعی که خود سازنده آن است را کاملا القا می کند و در طول شاید 10 سال یا 15 سال اینده کودک نتیجه آن را می بیند.
کودک که ذهنش فعال شده است شاید نداند که از چه طریق اما این تفکر که چگونه می تواند قهرمان ملت و کشور خود باشد و در مبارزه با آدم های منفی که این بار نه در رسانه، بلکه در زندگی روزمره او هستند قرار بگیرد.

می توان گفت کارتون نتورک و کانال نیکلدئون سهم بیشتری را در فرهنگ سازی و نفوذ فکری در کودکان داشته اند. به طوری که امروزه نه تنها بسیاری از انیمیشن های کارتون نتورک و نیکلدئون جزو ماندگار ترین انیمیشن های سریالی دنیا هستند بلکه شخصیت های ساخته شده در این انیمیشن ها هم به نوبه خود به عنوان ماندگار ترین شخصیت های تاریخ انیمیشن قرار گرفته اند.
در سیاست های رسانه کودک تفکر بر این است که فرهنگ و شخصیت جامعه را می توان از از اولین گام های کودکان به زندگی اجتماعی شکل داد. این شکل گیری می تواند بعد از سنین 7 سالگی که کودک وارد مدرسه که دومین فضای اجتماعی او پس از خانواده محسوب می شود آغاز گردد.
یعنی رسانه به طوری در بین کودکان اهمیت پیدا کند که به صورت غیر مستقیم یعنی با تبلیغات غیر محسوس توسط خود کودکان در فرهنگ سازی می کند.
به عنوان مثال امروز صبح محمد به خانه امد و در حالی که با شادی برای مادرش از مدرسه تعریف می کرد گفت : مامان امروز علی گفت : کارتون جنگ ستارگان اومده و تازه یک لباس هم پوشیده بود که عکس کلونی ها روش بود.
وقتی محمد از مادرش مورد بازخواست قرار می گیرد که کلونی چیست؟ می گوید : کلونی ها ازشخصیت های فیلم هستند . مگه فیلمش را ندیدی؟ اگر برام بخریش برات توضیح میدم...

و این نوعی از ارتباط رسانه به صورت غیر مستقیم با ذهن مخاطب جوان خود بود.
کارتون نتورک با بهره گیری از بهترین تجهیزات و تبلیغات و همچنین بهترینفیلم نامه های دارای محتوای عمیق می باشد به نظر می رسد که توانسته است در یک دهه گذشته تا به امروز سهم خود را از رسانه جهانی بگیرد و با داشتن بیش از چندین شعبه در کشور های مختلف دنیا مانند آسیا، اروپا و استرالیا و آمریکا بیشترین مخاطب کودک را به خود اختصاص دهد و تفکر رسانه ای خود را در میان آنها ترویج کند.


نوشته : ایدین آذرکردار
منابع مورد دسترس در ارتباط با شبکه ها:

Currently have 0 نظر: